Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület Dobcsapata

Szombat délelőtt  a Regélő Fehér Táltos Dobcsapata adja meg a ritmust az idei Temesvári Magyar Napoknak.

A Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület Dobcsapata Árpád fejedelem évének Fergeteg havában, 2007 januárjában alakult 27 fővel. 2010-ben közhasznú fokozatot kaptak, alapítójuk és vezetőjük Putnoki Tibor.

Céljuk  a magyarságtudat erősítése, az ősi magyar néplélek sajátosságainak, belső értékeinek felidézése, felszínre hozatala és tudatosítása a magyar népesség legszélesebb rétegeiben. Az egyesület politikától és vallási hovatartozástól független.

“Csapatunk minden olyan – belföldi és külföldi – rendezvényen fellép, ahol lehetőségünk van dalainkon keresztül szólni az emberekhez. Támogatunk minden olyan eseményt, ahol magyar ember a magyar embernek, ember az embernek segít, ahol az örök emberi értékek, és az összetartozás fontossága jelenik meg. Mondanivalónk a szeretet nélkülözhetetlenségéről, a jóság, a becsület fontosságáról, az ősök tiszteletéről, a hazaszeretetről, megmaradásunkról, a mindenek feletti Istenhitről szólnak. Ezt erősíti fel a táltos dobok gyógyító, lelkesítő rezgése, valamint a korhű viselet.”

2008 óta minden nagyobb hagyományőrző összejövetelen jelen vannak, ilyen például a Kurultaj, Ősök napja, Magyarok Országos Gyűlése és a Korok fesztiválja. Nyolc év alatt közel ezer alkalommal léptek közönség elé Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken és Délvidéken is.

A 2009-es nagy-britanniai walesi fellépéssorozat, továbbá más nemzetek (pl. török, kazah) hagyományőrzőivel, képviselőivel való élő és egyre inkább bővülő kapcsolataik is azt bizonyítják, hogy mondanivalójuk a nyelvi, etnikai, vallási és kulturális különbözőségek mellett is eljut az emberi szívekhez.