A 100 Tagú Cigányzenekar koncertje

Időpont: vasárnap, 20:00–22:00
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A világ legnagyobb Cigányzenekara! A Magyar Örökség és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét, s eddigi teljesítményét méltán őrzi az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma.
A 38 esztendeje született világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, Európa számos városában több mint ezer koncertet adott.
A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak.
E mesterművek betanulására, illetve új darabok megtanulására 2021 áprilisától kiváló lehetőséget kaptak a 22. kerület polgármesterétől, Karsay Ferenc polgármester úrtól és Budafok-Tétény polgáraitól: nevezetesen egy új, modern próbatermet a Cziffra György Kulturális Központ koncerttermét.
A Magyar Örökség-díjat 2000-ben nyerték el, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 27 CD-t és 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina és 9 aranylemez lett.
A zenekar „művészi és hagyományőrző teljesítménye” okán került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, ezáltal 2014. március 18-tól jogosult a Hungarikum kitüntető cím használatára. A Hungarikum minősítés olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarság csúcsteljesítménye.

Bejegyzés megosztása