SZEPTEMBER 20., szerda

Helyszín: Temesvári Opera
Szervező: Várbástya Egyesület

Ökumenikus istentisztelet, köszöntőbeszédek
ELŐADÁS – Parancsolatok

A koncert zenei anyaga a budapesti Radnóti Színház 10 című előadása zenéjének egy továbbgondolt, bővített változata. 2019-ben a 10 több elismerésben részesült: elnyerte a Színikritikusok díját, a POSZT-on a legjobb zenének ítélték Cári Tibor munkáját. A koncerten a szerző zongorázik vonószenekar kíséretében, valamint énekesként a Temesvári Magyar Színház négy színésze működik közre: Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Kiss Attila. Elhangzanak még Farkas Wellmann Éva Parancsolatok-versei is a színészek előadásában.

SZEPTEMBER 21., csütörtök

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Sleepin’ Insomnia ebben a felállásban három éve zenél, ekkortól mondható a banda teljesnek. Alternatív/pszichedelikus rock, grunge műfajban mozognak, de nem akarják magukat egy stílusba sorolni.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Az 8 Light Minutes, a temesvári magyar közönség által már jól ismert grunge-banda, lassan hét éve alakult, de ezt igazán soha nem tudják pontosan meghatározni. A zenekar számára mindenesetre az elmúlt egy év jelentett nagy mérföldkövet, ugyanis 2021 nyarán megjelent az első albumuk Ébredj fel címmel, amely most már minden platformon elérhető. Az együttes leginkább a grunge stílust képviseli. Már jó párszor felléptek a Temesvári Magyar Napokon, de számos más fesztivál színpadán is, mint a marosvásárhelyi Vibe vagy a torockói DoubleRise fesztivál, illetve tavaly megnyerték a székelyudvarhelyi Siculus Fesztivál fődíját. Már többször koncerteztek Magyarország területén is, előzenekara lehettek az elismert pécsi 30Y zenekarnak, a Middlemist Rednek és a Los Angeles-i Crazy Town zenekarnak is.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, előcsarnok
Szervező: Temesvári Magyar Nőszövetség, Várbástya Egyesület

A válogatott munkák között megtekinthetők a már elismert alkotók művei és a fiatal, tehetséges művészek új alkotásai. A közös téma az Alzheimer-kór, amely biztosítja a keretet. Technikai és műfaji változatosság jellemzi az alkotásokat.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Temesvári Magyar Nőszövetség, Várbástya Egyesület

Farkas Wellmann Éva József Attila díjas erdélyi költő verseskötetének bemutatója.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Vincze Lilla EMeRTON-díjas magyar énekesnő, szövegíró, a Napoleon Boulevard énekesnője. Karrierjének lényeges momentuma az 1986-os siófoki Interpop Fesztiválon való részvétel, melyet a zenekar megnyert. Ezt követően Lilla többször is elnyerte az Év Énekesnője címet. Rendszeresen koncertezik megújult zenekarával, ezenkívül templomi koncertek és sanzonestek színesítik a palettát.

SZEPTEMBER 22., péntek

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Szórvány Alapítvány

Hagyományőrző tábor sok-sok programmal

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület 

Izgalmas játékra hívjuk az ötödikes-hetedikes diákokat, amelynek során különböző tehetségterületeken (nyelvek, zenei, képzőművészeti, környezeti, stratégiai gondolkodás) próbálhatják ki képességeiket, tudásukat. A játékműhelyek közötti eligazodáshoz a résztvevők térképeket kapnak. Mindazok, akik eredményesen végigjárják a Kulturális Körhinta útvonalát, jutalmat kapnak. Műhelyvezetők: a Bartók Béla Elméleti Líceum tanárai és nagyobb diákjai.

Helyszín: Delamarina utca
Szervező: TMD 

TECHESVÁR újra itt!
Ebben az évben Techesvár az ifjúság helye! Egy olyan sátor várja a fiatalokat, amelyet fiatalok szerveztek meg, és amelyet fiataloknak szenteltek. Itt a szórakozás és a kikapcsolódás a főszerepben áll, és mindent megteszünk azért, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak a résztvevők.
A sátorban garantáltan nem lesz unatkozás. Zenével pumpáljuk fel a hangulatot, társasjátékokkal szórakoztatjuk a fiatalokat. Idén először DJ contest is lesz, hogy eldőljön, ki lép fel a Techesvár színpadán.
Az idei rendezvényen péntektől vasárnapig 14:00 és 18:00 között sporttevékenységek várják a résztvevőket, majd utána buli!

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Összetartozunk Szövetség, Szórvány Alapítvány, Várbástya Egyesület

Mandics György és Záhonyi András előadásai

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Új Ezredév Református Központ, Várbástya Egyesület

A nagy kérdőjeles könyv 2021-ben jelent meg a baróti Tortoma Kiadó gondozásában. Az akkor 85 éves szerző úgy gondolta, eljött a visszatekintés pillanata. Ennek jegyében született meg e bő 400 oldalas memoár, amely egy alkotó élet mindennapjainak küzdelmét mutatja a „kor karmai közt”, illetve annak szorításában. A felelevenített történéseket naplórészletek és besúgói jelentések, valamint a szekus tisztek rendelkezései színesítik. Mindezek fölött azonban ott a kérdéshalmaz: miért rossz, gonosz, osztályellenség az ember, ha tenni próbál? Miért gyanús, ha dolgozik, ha becsületesen megtartja óráit, ha művészmonográfiákat ír, ha diák-színjátszókört vezet és turnékat szervez, ha a múlt kor még utolsó élő tanúinak emlékeit összegyűjti és rendszerezi? Talán csak nem azért, mert magyar??????????
A szerzőt fia, Gazda István lelkipásztor fogja faggatni.

Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum udvara és főépületének földszinti előtere
Szervező: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum

Csillagászati bemutató és asztrofotó-kiállítás gyermekeknek és felnőtteknek Tevékenységvezetők: Torma Csaba (Kisiratos) és Popa Armand (Arad) amatőr csillagászok.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Jóvilágvan egy négytagú szlovákiai pop-rock zenekar, amely 2007-ben alakult Párkányban, Dél-Szlovákiában. Az együttes egy gyermekzenekarból nőtte ki magát, a zenészek gyermekkori ismerősök voltak. Az alakuláskor csatlakozott hozzájuk az énekes, Bokor Réka. A baráti társaság a közös zenélés során együtt fejlődött, sajátos hangzásviláguk a zenekartagok változatos zenei ízlésének köszönhető, az évek során sokat változott, hol zsúfolásig telt, hol minimálba hajlott.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Várbástya Egyesület

Beszélgetés Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas költővel, aki az elmúlt években a Petőfi Irodalmi Karaván vendégeként visszatérő szereplője az irodalmi fellépéseknek Erdélyben. Az irodalmi programon bemutatkozik legutóbbi, Szerelmes, istenes, okosos című verseskötete, de szóba kerül a 200 éve született Petőfi Sándorhoz fűződő alkotói kapcsolata is. Végre olyan könyv, / amiben benne van / a mindenség, én és te – írja legutóbbi könyve kapcsán, a beszélgetésben a versekről és a Háy-kódexről, alkotói változásokról és fontos elődökről is szó lesz.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Kiskőrös Város Önkormányzata, Várbástya Egyesület

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan Kiskőrösön számos nagyszabású többnapos rendezvényt szerveztek az elmúlt egy évben, 2023-ban és 2024-ben pedig folytatódik az emlékév rendezvénysorozata, valamint az állandó és időszakos kulturális látnivalók és érdekességek is rendelkezésre állnak a kultúra iránt érdeklődők számára. A résztvevők megismerkedhetnek a Petőfi 200 emlékév fontosságával, Kiskőrös turisztikai kínálatával és a tájegység boraival.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Zenész, dalszerző előadása

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Vintage Dolls zenekar visszatérő vendégként érkezik a Temesvári Magyar Napokra.
2022 áprilisában debütált Hungarian Jukebox című műsoruk, melynek gerincét a múlt század Magyarországának ismerősen csengő slágerei adják. Az est folyamán főleg magyar dalok csendüln,ek fel melyek a Vintage Dollsra jellemző háromszólamú vokál hangszerelésben kapnak új formát.
A zenekar tagjai: Munkácsy Eszter, Benedek Lili, Szász Ágnes – ének, Benedek Áron – trombita, Szabó Illés – gitár, Oláh Krisztián – zongora, Bögöthy Ádám – nagybőgő, Hidász Tamás – dob.

Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium, díszterem
Szervező: Esélyt a Szórványnak Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia

A temesvári papnevelde, mint közép- és felsőoktatási intézmény, igen fontos szerepet töltött be a Bánság területén. A magyar nyelvű papképzés nemcsak a hitélet kérdésében jelentett kiváló, művelt papokat, de az ő tevékenységük a falvak, városok lakói ezreinek jelentette a magyar anyanyelvi műveltség terjesztését 1806-tól kezdve. Az album valójában kettős céllal készült. Egyrészt megpróbálja bemutatni a huszadik század elejének egy építészeti remekművét, amely egyúttal egy magas szintű kulturális intézmény is volt, másrészt rekonstrukciós kísérlet, mert ebből a kiváló intézményből mára jószerével csak a falak maradtak. Ezért a bemutatása a megmaradt vázlatok, fotók és egyéb dokumentumok segítségével történhet.
A szerzővel ft. Szilvágyi Zsolt püspöki helynök beszélget.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Rius & Band nagyváradi pop-rock zenekar megalapításának ötlete 2020-ban pattant ki a frontember, Marius Oltean fejéből. A kizárólag saját számokat játszó csapat végleges felállása 2022 novemberére alakult ki.
Azóta számos saját szerzeménnyel büszkélkedhetnek, egy albummal és rengeteg készülőben lévő projekttel. Ezek közül a legújabb a Tünde című szám.
Az indulás évében már meg is nyerték a Peron tehetségkutató verseny „pályaindító” díját. 2022-ben részt vettek Erdély egyik legnagyobb fesztiválján, a Vibe-on, továbbá a Siculus Fesztiválon.

Helyszín: Cafeneaua Verde (Zöld Kávézó), Szabadság tér
Szervező: az RMDSZ Temes megyei szervezete

Tánczos Barna volt RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszterrel beszélgetünk az elmúlt és az elkövetkező időszak kihívásairól, Artúr medvétől a hulladékgazdálkodáson és erdővédelmen keresztül a túrázásig.

Helyszín: Gerhardinum Katolikus Líceum
Szervező: START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda, Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és az Újvárad kulturális folyóirat

Felolvasással egybekötött kerekasztal-beszélgetés (hazai, magyarországi, szerbiai szerkesztőségek).

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Integratio Alapítvány, Várbástya Egyesület

Megjelent a Kincses Képeskönyvek sorozat tizedik, Temesvárt bemutató kötete. Több mint egyéves munka után, a sorozat szerkesztői (Zágoni Bálint, Zágoni Balázs és Gecse-Madaras Júlia), illusztrátora (Jánosi Andrea), valamint helyi szakértők (Kopeczny Zsuzsanna, Fodor Enikő és Fenyvesi Éva) együttműködése révén megszületett a várva várt könyv a Projectograph Kiadó gondozásában. A helyi projekt kezdeményezője Erdei Ildikó volt, a megjelenés költségeit az Integratio Alapítvány vállalta fel.
A könyv alkotóival Toró Tibor, az Integratio Alapítvány ügyvezetője beszélget.
A könyvbemutató alkalmából Jánosi Andrea eredeti illusztrációiból is ízelítőt láthat a közönség.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező: Várbástya Egyesület

A Yorick Stúdió legújabb előadása, a Lélekfitnesz Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított, dalban és prózában megszólaló színházi előadás – zenés est: játékosan, a költészet és a zene segítségével kérdezünk rá életünk értelmére.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület 

Borbély Tamás a Badacsony egyik meghatározó borásza, az egyetlen a borvidékről, aki megkapta a borászat Kossuth-díjaként emlegetett „Év bortermelője” címet 2020-ban. A húszhektáros családi birtokot 1981-ben alapították, azóta egyre izgalmasabb és cizelláltabb borokkal örvendeztették meg a borszeretőket, amit országos és nemzetközi versenyeredményeik is visszaigazoltak. Szelekciós tételeik a borvidék büszkeségei közé tartoznak.
Megjegyzés: A részvételi díj 50 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A zenekar 2022. július 10-én debütált Románia első indie folk zenekaraként. Bemutatkozó daluk, a Warm Freeze tíz nap alatt több mint húszezres nézettséget ért el a YouTube platformján, és az erdélyi rádiók is nagy előszeretettel játsszák a dalt. A Mano & Gregor zenekar azzal a céllal alakult, hogy egy magas színvonalú produkcióval Romániában is meghonosítsa a sokak által már jól ismert indie folk zenei stílust. 16 év barátság után “Mano” Botond Ráduly és “Gregor” Gergő Petri úgy döntenek, hogy életre hívnak egy nemcsak zeneileg, de szemléletmódban is színes, standardoktól eltérő zenei projektet, amelyben a dalok üzenetei legalább annyira fontosak, mint maga a zene. 2023-ban a zenekar kiadta második nagy videóklipjét.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Deák Bill Gyula magyar énekes és dalszerző, a magyar rockzene egyik kiemelkedő alakja, akit „a magyar blueskirály” jelzővel emlegetnek. A 70-es évek elején kezdett zenélni, kezdetben a Hobo Blues Band vendégeként lépett fel, majd állandó tagja lett a zenekarnak, és hamarosan a magyar rock- és bluesszíntér egyik meghatározó személyisége lett. A 80-as években viszont szólópályába kezdett, kis időre rá pedig a Deák Bill Blues Band frontembere lett. Zenei pályafutása során számos sikeres albumot alkotott, mint például a Rossz vér és a Mindhalálig blues, illetve olyan dalokat írt és adott elő, mint a Felszarvazottak balladája, A végtelen felé és sok más.
Deák Bill a magyar blues műfaját népszerűsítette és fejlesztette tovább, sokan tisztelik munkásságát a hazai zenei körökben. Különleges hangja és előadásmódja sok ember számára jelent vigaszt és inspirációt. Az idei Temesvári Magyar Napokon együtt utazhatunk Bill Kapitánnyal a végtelen felé.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

„Magyarország legjobb Beatles-emlékzenekara”, kezdte riportját a The Bits Beatles-emlékzenekar tagjaival Várkonyi Attila (DJ Dominique), a Retro Rádió műsorvezetője és aktív Retro DJ.
A The Bits képviselhette Magyarországot a világ legnagyobb Beatles-fesztiválján, Liverpoolban a 2019-es Nemzetközi Beatles Héten (International Beatle Week 2019). A zenekar kilenc koncertet adott, többek között a Beatles Mekkájának számító „szent” színpadon, a legendás Cavern Clubban is, ahol a 60-as évek elején a Beatles is koncertezett. A világ minden tájáról érkezett 80 fellépő közül a The Bitset választották a fesztiválon kategóriája legjobb zenekarának. Temesváron a Best of Beatles műsorukra bulizhatunk.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A SOLAR ECLIPSE ragyogó látványelőadásának főszereplője: a fény, mely az emberi lélek megfoghatatlan energiáját szimbolizálja. Egy olyan hajtóerő, ami csodákra képes. Ezt a varázslatot használva a művészek zenére programozott zsonglőreszközeikkel festenek képeket a levegőbe, különleges vizuális utazásra invitálva a nézőket. A műsorban a táncosok egyedi páva szoknyákat és Rémiás Szilvia díjnyertes futurisztikus világító ékszereit is életre keltik. A szemet gyönyörködtető program emlékezetes élményt nyújt minden korosztály számára.

SZEPTEMBER 23., szombat

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Szórvány Alapítvány

Hagyományőrző tábor sok-sok programmal

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Szórvány Alapítvány

Visszatekintés a Szórvány Alapítvány 30 éves tevékenységére és civil szerepvállalás napjainkban. A Pro Minoritate díj átadása.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Minestrone Band 2011. szeptember végén alakult. A zenekar különlegessége az, hogy zöldségeket szólaltatnak meg úgy, hogy előtte a nagyközönség is figyelemmel kísérheti a „hangszerek” készítési munkafolyamatait is interaktív módon. Egy fellépés során 15-20 kg zöldséget használnak fel. A Minestrone Band koncertjein különböző zöldségekből – mint padlizsán, tök, zeller, répa, cukkini, póréhagyma, kukorica, dió – készít hangszereket, és ezeket szólaltatja meg. Programjukkal az egészséges életmódra nevelést is elősegítik azzal, hogy a számok között játékos formában beszélnek a vitaminokról, valamint a gyerekek kreativitását és fantáziáját is fejlesztik azzal, hogy maguk is készíthetnek saját zöldséghangszereket, amiket a koncert végén a zenekar tagjaival együtt szólaltathatnak meg.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A reneszánsz hagyományokon alapuló zászlóforgató csoport a XV–XVI. század itáliai nemességének ünnepi eseményeit idézi meg.

Helyszín: Szabadság tér , Gyerekbirodalom
Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Várbástya Egyesület

Felhővadászat
Izgalmas ügyességi játék a gyerekek számára, melyet a Pilóta a Légikisasszony segítségével irányít. Az ifjú felhővadász helyet foglal a repülőgépben. A felhőkapkodó szerkezettel három, a repülőgép előtti kötélen lecsúszó felhőt kell eltalálnia.

Helyszín: Temesvári Projektközpont, belső udvar
Foglalkozásvezető: Fockler Zoltán, az ELTE Fizika Doktori Iskolájának doktorandusza
Szervezők: Mathias Corvinus Collegium, Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szórakoztató programokkal várja a gyerekeket és fiatalokat a Temesvári Magyar Napokon. A Csillagászat és űrfizika tematikájú interaktív foglalkozást három különböző időpontban tartják, 25 fős csoportokban.
Mivel foglalkoznak az űrkutatók? Van élet a Földön túl? Mik az űrtechnológia legújabb eredményei? Milyen forgatókönyvei lehetnek az emberiségnek? Elképzelhető az élet egy másik bolygón? A következők lesznek terítéken: sci-fi és a valóság összehasonlítása, a Star Wars-univerzum tudományos alapjai, szimulációs játékok, gondolatébresztő feladatok, fizikai kísérletek.
A tevékenység helyeinek száma korlátozott, a részvételhez előzetes jelentkezés szükséges.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület

A Sonivius Vappae a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája, örök vándorlásra és az útjukba esők éktelen hangorkánnal való sanyargatására ítélve. Egyazon eszköz által bűnhődve, egyszersmind büntetve a hasonló kárhozatra szántakat.
Kínzóeszközeik (hangszereik): középkori duda, középkori síp, furulya, ciszter, emberhang, dobok: tapan, djembe (alkalmasint tekerőlant, lant).

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Szórvány Alapítvány, Várbástya Egyesület

A gyerekek kipróbálhatják a OneMove Sport Egyesület kihelyezett mászófalát.

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Várbástya Egyesület, Temesvári Magyar Nőszövetség

Előadások az egészséges életmódról, mozgás, tánc.

Helyszín: Szabadság tér, Gyerekbirodalom
Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Várbástya Egyesület

Közreműködnek a Bartók Béla Elméleti Líceum, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum, a magyar tannyelvű óvodák pedagógusai, valamint a kézművesvásár mesterei.
Számos ötlettel várjuk az alkotó- és játékos kedvű gyerekeket. Változatos technikákat lehet kipróbálni, ötletes játékokat lehet megtanulni, kézművesek munkáját lehet megfigyelni.

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál
Szervező: Várbástya Egyesület

A Püspöki Palota és a Dóm megtekintése ft. Szilvágyi Zsolt vezetésében.

Helyszín: Hunyadi kastély kertje
Szervező: Várbástya Egyesület

Üdvözlünk a Honfoglalók Jurtájában, ahol visszarepülünk az ősmagyar történelembe! Fedezd fel őseink hőstetteit és kalandjait ebben az interaktív szabadulószobában, ahol a magyar honfoglalás legendái elevenednek meg. Oldjatok meg rejtélyeket, rejtvényeket és rövid játékokat, hogy feltárjátok a honfoglalás kulisszatitkait. Legyél részese ennek az egyedülálló élménynek, ahol a történelem és szórakozás találkozik!

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A szegedi Pavane csoport reneszánsz és középkori táncokat ad elő a Renaissance Consort régizene-együttes kíséretében.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Előadó: dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktató
Szervező: Mathias Corvinus Collegium, Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület

A mese nemcsak a népmesét és a kortárs mesét jelenti, hanem a saját mesénket, élettörténetünket is: ahogy a világban benne vagyunk, ahogy meghúzzuk a saját határainkat, ahogyan döntünk vagy nem döntünk, amilyen nevelési helyzeteket választunk, ahogy a világhoz viszonyulunk – ez mind a saját történetünk. Ezeket a dolgokat gesztusokkal, attitűdökkel is folyamatosan elmondjuk magunkról, a gyermek pedig észleli ezeket, és levonja belőlük a megfelelő következtetéseket.
Az életmese az a történet, amit szülőként mindenki folyamatosan mesél gyermekének önmagáról, hitvallásáról, álmairól és céljairól, félelmeiről és fájdalmairól, kudarcairól és győzelmeiről. Ezt nemcsak este vagy az erre szánt pillanatokban, de folyamatosan meséljük magunkról, sokszor szavak nélkül is, akár jelenlétünkkel, viselkedésünkkel, önmagunkhoz, az emberekhez és a világhoz való hozzáállásunkkal. A népmese optimista életfilozófiája úgy válik gyümölcsözővé életünkben, hogy azt a szüleink, a családunk saját életmeséje is alátámasztja, hitelesíti.
Hogyan válhatunk a saját életmesénk hősévé, erről fog szólni ez az előadás.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Várbástya Egyesület

A Mesebőrönd Tőtős Hortenzia (táncpedagógus) és Tamásné Deme Boglárka (mesepedagógus) társulataként működik Nagykanizsán. Céljuk, hogy a népi kultúrát, játékokat, dalokat, táncokat továbbadják a fiatal generációnak.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület, Diana Dindelegan Balett Stúdió

A Diana Dindelegan Balett Stúdió 2016 októberében kezdte meg működését. Diana egy fiatal nő, aki szereti a balett gyönyörű művészetét, és szeretné, ha gyermekkori szenvedélyét továbbadná a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A stúdió, néhány növendékével együtt, a Coppélia című balettből mutat be két részletet: csárdást az első felvonásból és a háború és viszály pillanatát a harmadik felvonásból.

Helyszín: Temesvári Projektközpont, előadóterem
Foglalkozásvezető: Constantinovits Milán, MCC szakmai főigazgató-helyettes
Szervező: Mathias Corvinus Collegium, Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület

Hogyan jussunk el az ötlettől a prezentációig? Mitől lesz figyelemfelkeltő egy előadás? Hogyan oldható a lámpaláz? Mitől válhatunk hatásos előadóvá? Retorikai mesterfogások középiskolásoknak, gyakorlati feladatokon keresztül.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A TMN visszatérő vendége a Shake Kvartett. Tagjai a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészei: Borbély B. Emília, Éder Enikő, Kiss Attila és Molnos András Csaba. Több mint egy évtizedes fennállásuk óta számos helyen megfordultak határainkon belül és túl. Koncertjeiken sajátos shake-es hangzásban szólalnak meg a dalok.
A TMN közönségét idén az operett világán túl a film, musical és örökzöldek dallamai szárnyán röpítik a magasba.

Helyszín: Delamarina utca
Szervező: TMD

TECHESVÁR újra itt!

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Várbástya Egyesület

Magyar népballadák és Arany János balladái nyomán
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása Balázs Attila rendezésében.

Helyszín: Temesvári Projektközpont, előadóterem
Előadók: Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója, Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének munkatársa, vezető kutató
Moderátor: Tóth Kinga, a Bartók Béla Elméleti Líceum tanára
Szervező: Mathias Corvinus Collegium, Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület

Mekkora veszélyt jelent a klímaváltozás a következő generációra nézve? Vannak-e megoldásaink, vagy eleve eldöntött a sorsunk? Milyen szerepe van a médiának az éghajlatváltozással kapcsolatos társadalmi kép kialakulásában? Miért válik a klímaszorongás egyre gyakoribbá a nyugati társadalmakban? Ezekre a kérdésekre fog választ keresni Hal Melinda klinikai szakpszichológus és Litkei Máté, a Klímapolitkai Intézet igazgatója.

Helyszín: a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum udvara és főépületének földszinti előtere
Szervező: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum

Csillagászati bemutató és asztrofotó-kiállítás gyermekeknek és felnőtteknek Tevékenységvezetők: Torma Csaba (Kisiratos) és Popa Armand (Arad) amatőr csillagászok

Helyszín: Opera tér
Szervező: Harmónia tánccsoport

A Harmónia tánccsoport egy táncos meglepetést készített elő Abba-dallamra. Szeretettel várjuk a táncot kedvelőket minden korosztályból, hogy csatlakozzanak hozzánk, és ellazuljanak egy hangulatos, könnyű csoportos táncban.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Rákóczi Szövetség, Várbástya Egyesület

A Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást támogató programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, elősegítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program az idei évben mintegy 9000 határon túli kisdiákot érint. A Magyar Iskolaválasztási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre.
A temesvári ösztöndíjátadásra várunk minden olyan kisdiákot és szüleit, aki az idei tanévben magyar tannyelvű iskolában kezdte meg tanulmányait Temes megyében!

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Zenés időutazás – a Lehőcz–Takács–Maronics kreatív műhely produkciója.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A gyerekzenekar 2009-ben alakult, és azóta rendszeresen koncertezik fesztiválokon, rendezvényeken. Kezdetektől fogva nagy figyelmet fordítanak a dalok igényes megszólaltatására, akár fellépésről, akár lemezfelvételről legyen szó. Csak saját maguk által megzenésített verseket, illetve általunk szerzett dalszövegű dalokat játszanak. A közönség visszajelzései alapján zenéjük igazi „Felnőttbarát” gyerekzene, mely az egész családnak élményt nyújt. Eddig hat lemezük jelent meg, melyből kettő aranylemez lett, illetve két Fonogram-díj jelöléssel is büszkélkedhet a zenekar. A zenekar tagjai: Varga Bori – ének, szaxofonok, furulyák, Sántha Gábor – ének, gitár, Boros Attila – basszusgitár, Angler Ákos – ütőhangszerek.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező: Temesvár-Belvárosi Református Egyházközség, Várbástya Egyesület

Gazdasági válságok, világjárványok, háborúk, migrációs kihívások, klímaváltozás, társadalmi szakadékok szélesedése, digitális gazdaság, mesterséges intelligencia, posztdemokrácia. Megváltozott a világ, amelyben élünk, és folyamatosan változik. Mihez kezdjünk ezzel?
Somody Imrére, a Plusssz pezsgőtabletta kitalálójára, a kilencvenes és kétezres években sztárvállalkozóként hivatkoztak az újságok. Neve évről évre ott szerepelt a leggazdagabb magyarok listáján. Nemcsak cégein, befektetésein, hanem társadalmi kezdeményezésein, alapítványi munkáin keresztül is aktív és látványos része volt a magyar közéletnek. 2014-ben megtért: átadta az irányítást Istennek. Azóta számos keresztyén kezdeményezésben és projektben gyarapítja az üzleti életben szerzett tapasztalatait.

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem
Szervező: az RMDSZ Temes megyei szervezete

Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselővel beszélget Bartha Csaba újságíró, szerkesztő az Európai Uniót gyötrő válságokról, a 2024-es évi EP-választásokról és azokról a változásokról, amelyeket a választások eredményétől várhatunk.

Helyszín: a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum főépületének első emeletén található VIII. osztály terme
Szervező: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum

Tamás atya hallucinációktól szenved, és hamarosan el fogja veszíteni a látását. Miután megismerkedik Nórával, a fiatal énekes lánnyal, rokonlélekre talál benne. Barátságuk kibontakozása által mindketten képesek lesznek megtalálni az útjukat az életben, elfogadva a sors akaratát.
Sós Timothy Kolozsváron élő filmkészítő. 2020-ban a Nagy Mártonnal közösen készített Szabad Románia című rövidfilmjükkel megnyerték a Filmgalopp fődíját és közönségdíját (ami a kolozsvári Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenye), emellett számos hazai és nemzetközi filmfesztiválon vettek részt.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Várbástya Egyesület

A Temesvárról indult Illy Ferenc életét mutatja be a film. Azt, hogy miként lesz egy álomból korszakalkotó találmány, egy „fémdoboznyi” kávéból ma a világ több, mint 140 országába exportáló gigacég.
Az egyik unoka, Andrea Illy visszaemlékezéseiben azt írja: „Nagyapámnak három szerelme volt: Trieszt városa, a kávé és a szépséges Vittoria.”
Ki a titokzatos hölgy: Vittoria? Hogyan őrzik Illy Ferenc emlékét az unokák? Trieszti és temesvári barangolásaink közben ennek is utánajártunk.
A vetítés után beszélgetés Makó Andreával, a film rendezőjével.

Helyszín: Temesvári Projektközpont, előadóterem
Előadó: Dr. Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója
Szervező: Mathias Corvinus Collegium, Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület

Az előadó röviden áttekinti a főbb amerikai, kínai és európai AI-termékeket, melyek a ChatGPT után kerültek piacra. Kitér az AI fejlődés két külön irányára: a termékekbe beépített intelligencia versus általános értelem kérdésére. Végül elemzi, hogy mit hozhat az oktatásban az AI új hulláma.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Eszterlánc Kulturális Egyesület, Várbástya Egyesület

A műsorban a Temes megyében működő néptánccsoportok lépnek fel ízelítőt adva népi tánckultúránk sokszínűségéből.
A színpadon a néptánc iránt érzett öröm, alázat és tisztelet fonódik egybe a fellépő csoportok táncosai között. Remélik, hogy a tánc által megélt boldogság és a megtapasztalt összetartó erő úgy árad majd a színpadról, hogy egyszerűen magával ragad minden nézőt.
A táncosok néptáncprodukcióit a magyarországi Suttyomba zenekar kíséri.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Defender több, mint 20 éve Erdély egyik legismertebb rockzenekara. A zenekar slágereit úgy idősek, mint fiatalok ismerik és együtt éneklik a koncerteken.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező: Várbástya Egyesület

A Bágyi Balázs New Quartet zenéjében a post bop és a klasszikus zenei elemekből építkező, akusztikus, kortárs jazz dominál. A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, partnerei pedig a magyar jazz közép korosztályának jeles képviselői: a Hollandiában végzett szaxofonos Soso Lakatos Sándor, a Junior Prima-díjas zongorista, Oláh Dezső, és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter. A zenekar számos európai jazzfesztiválon fellépett az elmúlt években, valamint rendszeresen koncerteztek Kínában is. 2016-ban Pocsai Kriszta énekesnővel közösen elkészített Homage to Shakespeare című lemezüket a nemzetközi szakmai zsűri Gramofon-díjjal jutalmazta. A formáció repertoárja Bágyi Balázs szerzeményeire épül, aki 2016-ban az év zeneszerzője, 2022-ben az év dobosa is lett a JazzMa.hu portál szavazása alapján.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A reneszánsz hagyományokon alapuló zászlóforgató csoport a XV–XVI. század itáliai nemességének ünnepi eseményeit idézi meg.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület

Maurer Oszkár a Délvidék északi részén, Hajdújárás vonzáskörzetében, valamint az egyik legjobb adottságú magyar történelmi borvidéken, a Szerémségben neveli szőlőtőkéit, melyek terméséből kiemelkedő minőségű natúrborokat készít, jellemzően kénmentesen. Borait Michelincsillagos éttermek sora tartja a borlapján. Oszkárról a céltudatosság szobrát lehetne mintázni. Több alkalommal is elmondta: „ahol hit és akarat vállvetve küzd, a lehetetlen szűkölve kotródik félre”. Egész élete e tétel bizonyítékaként fogható fel.
Megjegyzés: A részvételi díj 50 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infósátornál.

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A zenekar a pop-funk-reggae-world music határán mozgó zenét játszik.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Repül a bálna, Szeretni valakit valamiért, Engedj közelebb, Ha itt lennél velem, A 67-es út, Kék és narancssárga, Szállj el kismadár…, hogy csak néhányat említsünk a megszámlálhatatlan Republic-slágerből, melyeken generációk nőnek fel, s amelyek az együttest a magyar popkultúra megkerülhetetlen bástyájává tették.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A SOLAR ECLIPSE csapat tűzshow-ja.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező: Eszterlánc Kulturális Egyesület, Várbástya Egyesület

Táncház a nagyszínpadi koncert után.

Helyszín: Modex áruház, I. emelet
Szervező: Várbástya Egyesület

Fergeteges buli a 70-es, 80-as és 90-es évek magyar slágereivel.

SZEPTEMBER 24., vasárnap

Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Szórvány Alapítvány

Hagyományőrző tábor sok-sok programmal

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Szórvány Alapítvány, Várbástya Egyesület

A gyerekek kipróbálhatják a kézzel hajtott fakörhintát és 30 hagyományos fajátékot.

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Temesvári Magyar Nőszövetség, Várbástya Egyesület

Mozgás, sport, előadások az egészséges életmódról.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A reneszánsz hagyományokon alapuló zászlóforgató csoport a XV–XVI. század itáliai nemességének ünnepi eseményeit idézi meg.

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Várbástya Egyesület

Gólyalábas, látványos, humoros és interaktív vásári komédia. A színpad nélküli gólyalábas vásári komédia egyaránt szórakoztató gyerekek és felnőttek számára.

Helyszín: A Temesvári Magyar Napok terei, találkozó az Infó sátornál.
Szervező: Integratio Alapítvány, Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület
Programvezetők: Fodor Enikő, Szilágyi Borbála

A családi kincskereső játékra olyan legkevesebb kéttagú, többgenerációs csapatok jelentkezhetnek, akik Temesvár meséit, történeteit játékos módon szeretnék megismerni. Az új feladatok a most megjelent Kincses Képeskönyvek: Temesvár kiadvány történeteihez kapcsolódnak. Jelentkezni a Facebook-eseménynél megadott linken vagy közvetlenül a program előtt 10:45 és 11 óra között lehet az Infó sátornál.

Helyszín: Hunyadi kastély kertje
Szervező: Várbástya Egyesület

Üdvözlünk a Honfoglalók Jurtájában, ahol visszarepülünk az ősmagyar történelembe! Fedezd fel őseink hőstetteit és kalandjait ebben az interaktív szabadulószobában, ahol a magyar honfoglalás legendái elevenednek meg. Oldjatok meg rejtélyeket, rejtvényeket és rövid játékokat, hogy feltárjátok a honfoglalás kulisszatitkait. Legyél részese ennek az egyedülálló élménynek, ahol a történelem és szórakozás találkozik!

Helyszín: Opera tér
Szervező: Várbástya Egyesület

Orbán-Barra Gábor háromszor döntött meg Guinness-rekordot, számos díjjal a háta mögött ezúttal kerékpáros akrobatikai show-jával mutatkozik be az első és egyetlen romániai hordozható pályán.

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Várbástya Egyesület

Történelmi színjáték a Vörös Oroszlán lovagrend hagyományőrei előadásában.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet, Várbástya Egyesület

Kik voltak a történelmi Temesköz 1848-as magyar szabadságharcának hősei? Milyen ma is fellelhető (vagy már nem létező) emlékjelek maradtak utánuk az utókornak? Ezen hősök és emlékjelek történetét ismerhetjük meg a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet által kiadott helytörténeti könyvből.
A könyv írója, Balázs István László földrajztanár, idegenvezető izgalmas történelmi utazásra hív minket a kötet soron következő könyvbemutatója alkalmából.
A könyv egyik érdekessége, hogy a teljes történelmi Temesközt átfogja: segítségével megismerkedhetünk Temesvár, Zsombolya, Berekszó, Gyertyámos és sok egyéb romániai település mellett a vajdasági Nagybecskerek, Elemér, Törökbecse, Magyarittabé emlékhelyeivel, csak néhányat kiemelve a fontosabbak közül.

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Várbástya Egyesület

Reneszánsz és középkori táncok a szegedi Pavane előadásában, kísér a Renaissance Consort régizene-együttes.

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Bánsági Kárpát Egyesület, Várbástya Egyesület

Vetítéses előadás a Bánsági Kárpát Egyesület kirándulásairól.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Élőzenés koncert gyermekeknek, óriásbábokkal: Vuk, Süsü, a nagy Ho-ho-horgász

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Ragyogó zenei utazásra várjuk a szórakozni vágyókat. Hölgyek! Elő a flitteres ruhával, a Marcell-hullámokkal, az erős sminkkel és a lenyűgöző ékszerekkel! Urak! Mellény, nadrágtartó, csokornyakkendő, kalap, sétapálca, és persze a jómodor se maradjon otthon!
Mahó Andrea, Simon Panna Bogi, Csengeri Attila és Dr. Káel Norbert várja a tisztelt publikumot egy kis időutazásra.
A múlt század elejét megidéző jól ismert magyar slágereket több mint 100 éve tartják életben a színházi előadások, koncertek, művészek és nem utolsó sorban a közönség.
A humorral megfűszerezett műsor kihagyhatatlan slágerei közül felcsendülnek: az Éjjel az omnibusz tetején, Holdvilágos éjszakán, Szívemben bomba van… a Kellene ma éjjel, egy kis haccáré, haccacáré című dalok, Mahó Andrea, Simon Panna Bogi, Csengeri Attila és Dr. Káel Norbert előadásában, ahova az 1920-as évek korhű ruháiban várják a kedves vendégeket.

Helyszín: Delamarina utca
Szervező: TMD

TECHESVÁR újra itt!
Lépegess el hozzánk, mert a TECH téged ES VÁR!

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Bánsági Kárpát Egyesület, Várbástya Egyesület

Illés Mihály könyvének bemutatása

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Az Emberöltő zenekar 2013. október 23-án alakult. A kezdeti tagcserék és zenei irányvonal kialakulása után 2015-től működik aktívan. Az első, bemutatkozó fellépésük szintén 2015-ben volt, és ekkor alakult ki a zenekar magja, ami a mai napig stabilan viszi előre a csapatot.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Fonogram-díjas Jazzkívánságműsor magyarul programban a legnagyobb magyar slágerek jazzes feldolgozásai hallhatók.
A csapat az elmúlt években több mint száz óriási sikerű előadást adott ezzel a produkcióval. A Jazzkívánságműsor-estek igazi örömkoncertek, ahol a közönség együtt énekel a zenekarral, és a hangulat olyan, mint egy jó házibulin!

Helyszín: Temesvári Projektközpont
Szervező: Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet, Várbástya Egyesület

A népszerű TEMISZ Játékestek sikere adta a játékbajnokságaink alapötletét, amelynek egy újabb állomásához érkeztünk: egy közismert, szórakoztató partijátékra hívjuk a társasjátékok kedvelőit. A közkedvelt táblás játékban a fő feladat nyersanyagok beszerzése és Catan szigetének beépítése utakkal, településekkel.
„Tied lesz a legfejlettebb uradalom Catanon? Gyűjtsd össze a szükséges nyersanyagokat, építs utakat, falvakat, városokat. Ha szükséged van valamire, cserélj a többi birtokossal. Legyen tied a legnagyobb lovagi hatalom, vagy a leghosszabb út. Gyűjts össze tíz győzelmi pontot, mielőtt valaki megelőz.”
Egyszerű, könnyen tanulható, szórakoztató játék, egy asztalnál legtöbb 4 résztvevővel. A jó hangulat garantált! Mivel a Catan egy stratégiai játék, a bajnokság dinamikájának biztosítása érdekében a részvételi alsó korhatár 14 év.
Minden társasjáték-kedvelőt szeretettel várunk!

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező: Várbástya Egyesület

Beszélgetés Bedő Imre közgazdásszal

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Várbástya Egyesület

Megkóstolhatjuk Magyarország legjobb kézműves söreit Vásárhelyi István sörgasztronómus kalauzolásában.

Megjegyzés: A részvételi díj 30 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Mel’amour egy hattagú, fiatalos, indie pop-rockot játszó erdélyi zenekar Marosvásárhelyről.

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A Titán zenekar 2003-ban alakult Szászrégenben, Erdélyben. Egy gimnáziumi együttesből nőtte ki magát. Az év júliusában lemezfelvételi lehetőséghez jutottak a szatmári Sendus Music lemezkiadónál, és itt rögzítették az első, Titánium című lemezüket, amely 2003 szeptemberében meg is jelent az erdélyi zenei piacon.
Nem sokkal megalakulásuk után megnyerték az országos Saint George Rock Night fesztiválon a II. helyezést.
Rövidesen megszületett a 12 titok című lemezük. 2005 decemberében Médiabefutó elnevezésű tehetségkutatón a Romantikán túl című dalukkal megnyerték a Román Televízió és a Félsziget Fesztivál különdíját.
2023-ban megnyerték A Dal 2023 című tehetségkutató műsort Éjféli járat című dalukkal.

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Várbástya Egyesület

Dula Bence volt egri hegybíró üde, Pinot Noirból készült „blanc de noir”-jairól és roséiról illetve hosszan érlelt vörösborairól ismert. Több, mint tíz éves tételei a csúcson vannak, az elfáradás legkisebb jelét sem mutatják. 1999-es Hegybíró Bikavére tíz év elteltével, 2004-ben és 2014-ben is aranyérmet kapott a borok olimpiájának tartott Bordeaux-i borversenyen, amivel az övén kívül a világon egyetlen másik pincészet, a Chateau Mouton Rothschild dicsekedhet csak.
Megjegyzés: A részvételi díj 50 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A világ legnagyobb Cigányzenekara! A Magyar Örökség és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét, s eddigi teljesítményét méltán őrzi az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma.
A 38 esztendeje született világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, Európa számos városában több mint ezer koncertet adott.
A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak.
E mesterművek betanulására, illetve új darabok megtanulására 2021 áprilisától kiváló lehetőséget kaptak a 22. kerület polgármesterétől, Karsay Ferenc polgármester úrtól és Budafok-Tétény polgáraitól: nevezetesen egy új, modern próbatermet a Cziffra György Kulturális Központ koncerttermét.
A Magyar Örökség-díjat 2000-ben nyerték el, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 27 CD-t és 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina és 9 aranylemez lett.
A zenekar „művészi és hagyományőrző teljesítménye” okán került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, ezáltal 2014. március 18-tól jogosult a Hungarikum kitüntető cím használatára. A Hungarikum minősítés olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarság csúcsteljesítménye.

Helyszín: Opera tér
Szervező: Várbástya Egyesület

Egy látványos multimédiás lézershow-val zárjuk az idei Temesvári Magyar Napokat. A fény segítségével végigkövetjük Temesvár több mint 700 éves történetét.

Living History – Istorie vie – Élő történelem

„Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LightFest+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii”

Szervező: Szórvány Alapítvány
Partner: Losonczy István Hagyományőrző és Sport Egyesület
Helyszín: a Hunyadi-várkastély parkja

SZEPTEMBER 22., péntek

Temesvár 1552-es ostroma alkalmával Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helytálltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért.
Ennek emlékére hagyományőrző íjászok összesen 1552 nyílvesszőt lőnek ki a 15 méterre felállított célokra.

Zsonglőrök, zászlóforgatók, lovagi párviadalok, lovagi lakoma, reneszánsz táncok, tűzzsonglőrök idézik meg a korabeli reneszánsz udvarok, paloták hangulatát.

SZEPTEMBER 25., szombat

Hațegan Ioan, Temesvár: Ozorai Pipo, Filippo Scolari temesi ispán
Kopeczny Zsuzsa, Temesvár: A temesvári Hunyadi-várkastély régészeti ásatása
Petrovics István, Szeged: Temesvár és a temesi ispánság a késő középkorban
Molnár Dániel, Budapest: Losonczy István Temesvár hős védője
Közreműködik: Sonovius Vappae, Peregrinii, Renaissance Consort.

Bemutatja és a halászlét főzi a Bajai Halászléfőző Lovagrend.

A csapat a XV. századból kódex források alapján fennmaradt mozdulatsorokat mutat be. A technikai elemek kitérnek a hosszúkard-, a pajzskard- és a tőrtechnikákra is.
Az előadás interaktív, bevonják a közönséget.

Kötélfonás, kovácsműhely, gyöngyfűzés, bútorfestés, nemezelés, bogozás, fafaragás
Élet a lápvidéken – Somlai Tibor előadása a pákásztanyán

Vitézt próbáló, virtust ébren tartó ügyességi feladatok kicsiknek és nagyoknak. Aki teljesíti a próbákat, azt a vár vitézévé avatják.

Kísér a Sonivius Vappae.

Bemutatják: Szent Longinus Rend, Zenta
Hunyadiak Örökében, Szentes
Börzsönyi Nehézgyalogság, Szob
Arany Griff Rend, Székelyudvarhely

Kinizsi Pál és csapata rajtaüt Malkocs-oglu Báli bég oszmán táborán.

Az előadás méltó megemlékezés Temesvár 1552-es ostromáról, amikor Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helytálltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, több véres rohamot visszavertek, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért.
Előadják: Tata Várának Seymenjei, Egri Félhold Hagyományőrei, Temesvári Elayet, Egri Vitézlő Oskola, Thury vár vitézei, Nádasdy Bandérium, Sólyom Hagyományőrző Egyesület Óbecse, Vörös Oroszlán Lovagrend, Gölbasi Vitézei, Északi szabad hajdúk, Losonczy István HSE, Múltunk és jövőnk Egyesület, Magyar Turán Délvidék, Szigeti Oroszlánok, Kapuvári hajdúk, Szent Longinus Rend, Hunyadiak Örökében, Börzsönyi nehézgyalogság, Arany Griff Rend, Sonovius Vappae régizene együttes, Pavane.

Kísér a Renaissance Consort (Kecskemét, HU).

SZEPTEMBER 24., vasárnap

Kötélfonás, kovácsműhely, gyöngyfűzés, bútorfestés, nemezelés, bogozás, fafaragás
Élet a lápvidéken – Somlai Tibor előadása a pákásztanyán

A csapat a XV. századból kódex forrrások alapján fennmaradt mozdulatsorokat mutat be. A technikai elemek kitérnek a hosszúkard-, a pajzskard- és a tőrtechnikákra is.
Az előadás interaktív, bevonják a közönséget.

Bemutatják: Szent Longinus Rend, Zenta
Hunyadiak Örökében, Szentes
Börzsönyi Nehézgyalogság, Szob
Arany Griff Rend, Székelyudvarhely

Kinizsi Pál és csapata rajtaüt Malkocs-oglu Báli bég oszmán táborán.
Bemutatják: Szent Longinus Rend, Zenta
Hunyadiak Örökében, Szentes
Börzsönyi nehézgyalogság, Szob
Arany Griff Rend, Székelyudvarhely

Az előadás méltó megemlékezés Temesvár 1552-es ostromáról, amikor Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helytálltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, több véres rohamot visszavertek, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért.
Előadják: Tata Várának Seymenjei, Egri Félhold Hagyományőrei, Temesvári Elayet, Egri Vitézlő Oskola, Thury vár vitézei, Nádasdy Bandérium, Sólyom Hagyományőrző Egyesület Óbecse, Vörös Oroszlán Lovagrend, Gölbasi Vitézei, Magyar Turán Délvidék, Északi szabad hajdúk, Losonczy István HSE, Múltunk és jövőnk, Szigeti Oroszlánok, Kapuvári hajdúk, Szent Longinus Rend, Hunyadiak Örökében, Börzsönyi Nehézgyalogság, Arany Griff Rend, Pavane, Peregrinii.