A temesvári Várbástya Egyesület egy 2016-ban bejegyzett szervezet, mely által az alapítók egy széleskörű összefogásnak kívánnak jogi keretet is biztosítani a Temesváron működő civil, egyházi, oktatási és politikai intézmények között, amelynek célja a temesvári magyar események skálájának bővítése.

A szervezet élén egy héttagú vezetőség áll. Elnöke Tamás Péter László, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja. Alelnökök: Erdei Ildikó, Gazda István, Kása Zsolt, Szilvágyi Zsolt, Sütő-Udvari Magdolna, Metz Rita.

Az egyesület egyik fő célkitűzése a Temesvári Magyar Napok megszervezése, mint a temesvári magyarok közös ünnepe, egy köztereken zajló hétvégi rendezvény keretében. A Temesvári Magyar Napokat az egész temesvári magyar közösséget megszólító és megmozgató rendezvényként képzeljük el, amelynek keretében kulturális, oktatási, művelődési, hagyományápoló és szórakoztató események által a közösség minden korosztályának színvonalas programokat kívánunk biztosítani. Idén negyedik alkalommal szervezzük meg a Temesvári Magyar Napokat.

A temesvári Várbástya Egyesület további célja a magyar közösséget érintő ügyek felkarolása, amelyek megvalósítása a temesvári magyar közösség széleskörű bevonásával történhet meg. Az egyesület tavaly óta működteti a Küttel Klubot, ami egy újabb magyar helyszínként nagyon gyorsan belopta magát a temesvári magyarok szívébe. Másféléves működése alatt a klub több mint 50 magyar rendezvénynek nyújtott helyszínt. A Várbástya Egyesület működteti a Temes megyei civil alapot, mely idén harmadik éve nyújt kisebb értékű támogatást a Temes megyei civil szervezeteknek. Működése alatt az alap több mint 30 projektet támogatott.