hagyomanyorzo-1

Az vég Temesvárban – múltidézés a Hunyadi várkastély parkjában

A II. Temesvári Magyar Napok alkalmából a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sport Egyesület és meghívottjai: Tata várának Seymenjei, Gyulaffy Bandérium Gyulakeszi, Egri Vitézlő Oskola két történelmi kort idéznek meg a Hunyadi várkastély parkjában.

A jurta-tábor a honfoglalás évszázadaiba vezet vissza, míg a XVI. századi táborok az 500 évvel ezelőtti időkre irányítja a résztvevők figyelmét. A táborokat pénteken állítják fel. Napközben lehetőség  van a korabeli viselet- és fegyverek megtekintésére.

Pénteken

17.15-kor kerül sor a hagyományőrzők felvonulására, korabeli élő zene kíséretében. A felvonulás dísz sortűzzel zárul, melyet kanócos puskákkal lőnek.

Szombaton

10 és 14 óra között gyermekfoglalkozások zajlanak a helyszínen (rovás írás, népi játékok, íjászat oktatás, karikás ostorhasználat oktatás)

11 órától az Opera téren, a nagyszínpadon fellép a Hollóének Hungarica együttes, mely középkori világzenét játszik, középkori hangszereken (spanyol-, skót duda, furulyák, töröksíp, dobok, csörgők, tekerőlant, koboz), eredeti középkori fazonokkal.

14 órakor Baranta bemutató lesz az Operatéren a Hollóének Hungarica közreműködésével. A baranta hagyományos magyar harcművészet. Bemutatásra kerül a karikás ostor, a hosszú és rövid bot, a szablya, a fokos és a történelmi visszacsapó íj használata.  

15 órakor felvonulnak a hagyományőrzők a Magyar Napok helyszínein élő zene kíséretében. A felvonulás dísz sortűzzel zárul, melyet kanócos puskákkal lőnek.

16 órakor Ostromjáték az Opera téren: Az 1551-1552-es dicső évek felelevenítése: Losonczy István és társai hősies ellenállásának korabeli csatajelenetben való bemutatása. A temesvári várvédők kitörése a törökök által elfoglalt Szigetváros részre.    

hagyomanyorzo-3

Vasárnap

10 és 11 óra között Vitézi próbák és avatás

10 és 14 óra között gyermekfoglalkozások zajlanak a helyszínen (rovás írás, népi játékok, íjászat oktatás, karikás ostorhasználat oktatás)

11.45-től Baranta bemutató lesz az Operatéren a Hollóének Hungarica közreműködésével. A baranta hagyományos magyar harcművészet. Bemutatásra kerül a karikás ostor, a hosszú és rövid bot, a szablya, a fokos és a történelmi visszacsapó íj használata.  

13.15-kor felvonulnak a hagyományőrzők a Magyar Napok helyszínein élő zene kíséretében. A felvonulás dísz sortűzzel zárul, melyet kanócos puskákkal lőnek.

13.30-kor Ostromjáték az Opera téren: Az 1551-1552-es dicső évek felelevenítése: Losonczy István és társai hősies ellenállásának korabeli csatajelenetben való bemutatása. A temesvári várvédők kitörése a törökök által elfoglalt Szigetváros részre.