IMG_0024_k

Civil világ a II. Temesvári Magyar Napokon!

A temesvári magyar civil szervezetek, intézmények és egyházak aktív jelenléte is színesíti a II. Temesvári Magyar Napok programját.  A Mărășești utcában felálllított civil-sátrak a következő kínálattal jelentkeznek:

A NAGY CIVIL SÁTORBAN az Integratio Alapítvány, a Temesvári Magyar Nőszövetség, Bánsági Kárpát Egyesület, a KAB – Bánsági Munkacsoportja, a Temesvári Magyar Diákszervezet és a TVR magyar nyelvű műsorának szerkesztője és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Temes megyei szervezete várja Önöket a következő programokkal:

Pénteken:

16:00 – 18:00 A Temesvári Magyar Nőszövetség által kiadott könyveket lehet megvásárolni:

Szekernyés János és Jancsó Árpád: Maderspach,  Szekernyés János: Bartók Béla és a Bánság,  Hősök gyermekszemmel – gyermekrajz album, Össztánc – A megtalált hagyomány krónikája;

Szekernyés János: A magyarság emlékjelei a Bánságban háromnyelvű kiadvány.

Szombaton:

10:00 – 12:00   a Bánsági Kárpát Egyesület kiadványai megvásárolhatók, illetve a túra-tervekről is lehet érdeklődni

12:00 – 15:00   Kultúr-szelfi  program V-VIII. osztályos diákok számára, az Integratio Alapítvány szervezésében

15:00 – 17:00   PARABOLA, PARABOLA ANTENNA, NÉZZÜNK TÉVÉT ÉPPEN MA! 20 éves a temesvári  TVR magyar nyelvű műsora. Válogatás régi riportokból, műsorvezető: Keresztes Péter, a temesvári TV magyar adásának szerkesztője.

17:00 – 18:30   Nőileg magazin közönségtalálkozó és Mutass jó példát! programbemutató

Vasárnap:

10:00 – 12:00   A Temesvári Magyar Nőszövetség által kiadott könyveket lehet megvásárolni:

Szekernyés János és Jancsó Árpád: Maderspach,  Szekernyés János: Bartók Béla és a Bánság,  Hősök gyermekszemmel – gyermekrajz album, Össztánc – A megtalált hagyomány krónikája;

Szekernyés János: A magyarság emlékjelei a Bánságban háromnyelvű kiadvány.

12:00 – 14:00   Magyarságismereti játékok, az Integratio Alapítvány szervezésében

14:00 – 16:00   Bemutatásra kerülnek a temesvári magyar óvodák, szervezi a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Temes megyei szervezete

16:00 – 18:00   A Temesvárhoz kötődő magyar tudományos kutatások, épített örökség és fejlesztések bemutatása a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Bánsági Regionális Munkabizottság képviseletében

18:00 – 20:00   A Temesvári Magyar Diákszervezet munkásságát ismerteti az elnökség

 

DSC_0004_k

A Hagyományőrző csoportok által közösen működtetett sátornál bemutatkoznak a temesvári magyar hagyományőrző munkát támogató civil szervezetek: az Eszterlánc Kulturális Egyesület valamint a Bokréta csoportokat támogató Pro Folk Bánsági Magyar Hagyományőrző Társaság. Tájékozódni lehet a néptánc- és citeracsoportok munkájáról, a rendszeres programokról, fellépésekről. Megtekinthető néhány viselet és játékos formában tanulni lehet a viseletekről, tájegységekről.

A Temesvári Magyar Baptista Gyülekezet a következő programokkal várja a látogatókat: bibliai kézműves tevékenység gyerekeknek, ingyenes lelki tanácsadás, Bibliai kvíz  –  meglepetés ajándékokkal, a Kórus időnkénti fellépése, kérdés-doboz, bemutatkozó kisfilm.

A TEifi-d ElgondolkodtatLAK –ot működtet, ahol „Fókuszban a Biblia. Csodálkozzunk rá együtt!’ címszó alatt látogatható Biblia toronnyal, belső szobával (igeversek 5oo nyelven)  várja az érdeklődőket.

Szombaton és vasárnap 15.3o-16.oo között TEifi-d éneklésre kerül sor, gitárral és jókedvvel.

A Szórvány Alapítvány a magyar nyelvtanfolyamokat ismerteti, népszerűsíti, illetve kulturális és Bánsággal kapcsolatos kiadványokkal várja az érdeklődőket.

Az Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület település bemutatót tart, illetve a szervezet is bemutatása kerül egy képkiállítás keretében és Ótelek múltját idéző régi tárgyak kiállítását is megtekinthetik az idelátogatók.

A Kohézió Egyesület szociális tevékenységeit és saját kiadványait népszerűsíti.

Az EMNT sátornál  információ szolgáltatásra és segítségnyújtásra kerül sor  a névjegyzékbe vételi kérelem kitöltésében, melynek célja a magyarországi választásokon való részvétel.

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári szervezete által működtetett sátornál vérnyomásmérésre, a tevékenységük ismertetésére és adománygyűjtésre kerül sor.

A Gerhardium Római-Katolikus Teológiai Líceum és a Pro Gerhardino Egyesület sátornál -„Ott ahol a bibliai történetek gyermeknyelven elérhetővé válnak” címszó alatt – tájékozódni lehet az iskola programjairól és az iskolát támogató Pro Gerhardino Egyesület által nyújtott támogatásokról.

Bartók Béla Elméleti Líceum sátránál napközben tájékozódni lehet az iskola programjairól és a Bartók Béla Alapítvány által nyújtott támogatásokról. Számos stratégiai gondolkodásfejlesztő játékot lehet kipróbálni, bele lehet lapozni az diáklapokba, évkönyvekbe. Rögtönzött kiállítás készül a volt diákok régi fotóiból, kicsengető kártyáiból. A Diákönkormányzat további meglepetésekkel várja az érdeklődőket. 
Interaktív programokkal is várjuk a fiatalokat:
– szombaton, 16-18 óra között, bemutatkozik a NextCreativ képzőművészeti tehetséggondozó csoport: Márkus Bíró Anita irányításával kézműves foglalkozásra kerül sor. Téma: csokornyakkendő és virágos kitűzők varrása újrahasznosított anyagokból.
– vasárnap, 11 és 13 óra között, Magyar napi kincskereső interaktív csapatjátékot szervezünk 10-15 éves gyerekeknek. A játékmester Fodor Enikő történelemtanár. Jelentkezés és találkozó a Bartók Béla Elméleti Líceum sátránál

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretettel vár minden érdeklődőt és színház barátot, hogy közösen beszéljék át a 2017/2018-as évad várható újdonságait és az elmúlt évadok tapasztalatait. Bővebb információkat szerezhetnek majd a színház tervezett gyerekfoglalkozásairól, előadásokon túli programjairól, valamint lehetőségük nyílik majd a 2017/2018-as KULT Card bérlet megvásárlására is.

IMG_0021_k