08-csardas1

Csárdáskirálynő kamaraprodukció premier

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján – színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban – föl ne csendülne Kálmán Imre valamelyik melódiája.

Kálmán Imre 1914 tavaszán kezdte a Csárdáskirálynőt komponálni. Mikor kitört a világháború, abbahagyta a munkát, majd egyéves szünet után Lehár Ferenc tanácsára végül befejezte az operettet. A bécsi premiert 1915. november 17-én tartották a Johann Strauss-színházban. Az I. világháború ellenére azonnal bemutatták Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, majd Budapesten 1916 novemberében, s végül eljutott egy esztendővel később a New York-i Broadway-re is.

A legendás zeneszerző legnépszerűbb darabja idén ünnepli magyarországi bemutatásának 100. évfordulóját. A centenárium apropóján született meg a méltán híres darab legnépszerűbb dalait zenei keresztmetszetként felvonultató produkció. A Budapesti Operettszínház kiváló szólistáinak és a kvintettjének előadása az ünnepi évforduló évében Budapesten kívül is már olyan városok közönségét hódította meg nagy sikerrel, mint Bécs, Brüsszel, Moszkva, Varasd, valamint Delhi, ahol a produkció által az operett műfaja történetében első alkalommal lépte át India határát.

A 100. évforduló alkalmából a kamaraprodukciót most Romániában első alkalommal a Temesvári Napokon láthatja a közönség, szeptember 30-án.

 

08-csardas2