gyermek-2

Gyermek- és családi programok

Szombat 

a Gyerekbirodalomban (Delamarina utca)

Szombaton 10 és 16 óra között a Bartók Béla Elméleti Líceum Játszó- és alkotóháza várja a kicsiket és nagyobbakat. Számos ötlet megvalósítható, számos technika kipróbálható.

10 és 12 óra között Kele Lídiával és Milos Edittel fickándozó halacskákat, Török Edittel és Iliescu Júliával virágfűzért, Tar Elzával papírszőlőt, Bán Marikával és Fekete Hajnallal jégkrém fűzért, Borsos Évával rózsát, Kasza Gabriellával pedig királyi koronát lehet készíteni. Rácz Edit arcfestő műhelye is nyitva áll az érdeklődők számára. Kovács Berta Anna kézműves megmutatja a guzsallyal történő fonás folyamatát.   

A Mocorgó Gyermekprogram gólyalábas és óriásbuborékos programjával színesíti a kínálatot.

12 és 14 óra között Moldoveanu Melindával Textil virágdíszt, Stan Orsolyával papírgyöngyöket, Kovács Ibolyával és Murvay Timeával Leveles ajtódíszt, Szabó Judittal maggal díszített szalvétatartót, Izmendi Emőkével és Bálint Gyöngyivel sündisznócskát készíthetsz. Bíró Annamáriával megtanulhatsz gombjátékot és papírsárkányt készíteni, Salamon Katalinnal pedig agyagozhatsz. Mircse Anna kézműves a nemezelés fortélyait mutatja meg.

Ha lemaradtál a korábbi gólyalábas és óriásbuborékos programról, 13 órakor újra megtekintheted a Mocorgó ajánlatát.

gyermek-5

14 és 16 óra között Molnár Kármennel hurkapálcás baglyot, Konti Andreával és Fenyvesi Évával levendulás csodát, Simonfi Noémival és Muresan Noémival magyaros könyvjelzőt, Varga Ildikóval és Boros Emíliával repülő madárkát és Apró Juliannával zoknilovat készíthetsz. Ebben az időpontban is működni fog az arcfestő műhely Schimmer Gabriella vezetésével. Rigó Csilla kézművessel rongybabákat készíthetsz.

A gyerekdalokat kedvelők Szilágyi Boróka félautomata zenedobozát is kipróbálhatják

a Csiky Gergely Színházban

11 órától az előtérben a legkisebbeket Ringató foglalkozásra várja Szilágyi Boróka a Manó Klub szervezésében.

11,30-tól a stúdió teremben az Új Ezredév Református Központ bábköre bemutatja Az aranylúd című előadást. A bábkör vezetője Gazdáné Mátyus Melinda.

11,45-től az előtérben sor kerül a Rákóczi Szövetség Gólyahír programjának ünnepélyes elindítására.  A program lényege, hogy minden olyan újszülött gyermek, aki magyarul beszélő családban születik, megkapja a Szövetség Első Könyvem című kötetét, mely a magyar közösségek újszülöttjeit és családjukat szólítja meg. A kiadvány a családra, az újszülöttre és a magyar kultúrára vonatkozóan tartalmaz fejezeteket. Ebből az alkalomból azok a családok, akiknek 2017-ben gyermekük született, átvehetik az Első könyvem ajándékkönyvet.

12 órától az előtérben könyvbemutatóra kerül sor: Varga Norbert, Stiglincz Milán – Kalimpa című könyvét ismerhetik meg az érdeklődők.

Kalimpa a bábszínház hőse! Mindenben ő a legjobb, amíg ki nem lép a kapun, és meg nem szűnik a bábszínház varázslata. Onnantól egy ügyetlen kisfiú, akinek mindent újra kell tanulnia küldetése során, hogy megszerezze a varázsfőzet összetevőit, és megmentse az öreg királyt.

gyermek-3

a Hunyadi várkastély parkjában

10 és 14 óra között a Jurta táborban a Déli tüzek őrzői és a Losonczi István Egyesület szervezésében rovásírás foglalkozáson, íjászat oktatáson lehet részt venni, meg lehet tanulni a karikás ostor használatát és különböző népi játékokat lehet kipróbálni.  

Vasárnap 

a Gyerekbirodalomban (Delamarina utca)

Vasárnap 11 és 17 óra között népi fajátékok lepik el a gyermekbirodalmat. A Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület interaktív játszóházba várja a kicsiket és nagyokat.

A régi magyar hagyományok, szokások játékos formában kerülnek bemutatásra. Az érdeklődők kipróbálhatják a fa körhintát, a logikai asztali fajátékokat és további 35 érdekes, népi játékot.

11 és 13 óra között Kilyén Irma kézművessel a bútorfestés titkaiba nyerhetsz betekintést, majd 13 és 15 óra között Deák Csabá kézművessel agyagozhatsz.                                 

az Operatéren  

10,30-tól a Nagyszínpad a gyermek-néptánccsoportoké. Színpadra lépnek a temesvári Kis-Bokréta, a temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület Tűzkerék és Aprókák csoportja, a végvári Rece-Fice, a zsombolyai Délibáb, a dettai Margaréta és a nagyszentmiklósi Kékibolya néptánccsoportok.  

12 órától Lábadi Éva bábművész várja a kicsiket és nagyokat egy hangulatos előadásra.

17 órától a Kaláka Együttes – Három székláb című koncertje a nagyszínpadon.

A Kaláka legkedveltebb gyerekdarabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok a sokak által kedvelt lemezek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) darabjai. A Kaláka muzsikusai bemutatják érdekes hangszereiket, lehet együtt énekelni, együtt szajkó módra verset mondani és még közösen muzsikálni is.

a Csiky Gergely Színházban

11,30-tól Könyvbemutatóra várjuk az érdeklődőket az előtérben. Molnár Krisztina – A házicsoki színe című könyve kerül bemutatásra. A marosvásárhelyi képzőművész gyermekkora emlékeit rendhagyó kötetben jeleníti meg. Ajna lányának mesélve rádöbbent, hogy napjaink gyerekeinek nagyon nehéz mesélni a nyolcvanas évek Romániájáról, az akkori falanszter világ ma már csak nyomokban létezik. Képzőművészként elsősorban a látványra fókuszál, a rövid, rendkívül pontos, úgymond lírai precizitással megjelenített történeteket egy-egy illusztráció – a szerző saját alkotása – kíséri.

15 órától a Nagyteremben Dobronka cirkusz, világszám! (bábelőadás, nem csak gyerekeknek Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel előadásában)

Két fiatal a letaposott fűben, faforgácsok, elvesztett zebracsíkok, lócitromok és elhagyott selyemszalagok között egy színes zsonglőrlabdát talált. A zsebükbe tették, hazavitték. És Uram, Teremtőm, mi történt másnapra! Otthonuk melegében a zsonglőrlabdából egy csibe kelt ki! Hohó! És itt kezdődik az előadás: a csibéből tyúk lesz, az emlékekből új játékok, a játékokból új cirkusz!

a Hunyadi várkastély parkjában

10 és 11 óra között a XVI. századi táborban vitézi próbára hívják az Egri Vitézlő Oskola vitézei mindazokat, akik apróddá szeretnének válni.  Aki sikeresen túljut a vitéztpróbáló, virtustébrentartó ügyességi feladatokon, a Vár vitézévé válhat.

10 és 13 óra között a Jurta táborban a Déli tüzek őrzői és a Losonczi István Egyesület szervezésében rovásírás foglalkozáson, íjászat oktatáson lehet részt venni, meg lehet tanulni a karikás ostor használatát és különböző népi játékokat lehet kipróbálni.  

 

gyermek-7