05-Republic

Temesváron a Republic

Október 1-én, az ezredforduló egyik legnépszerűbb magyar rockegyüttese, a Republic, lép fel Temesváron, az Opera téren. A zenekar egykori frontemberének, Bódi László Cipőnek 2013-ban bekövetkezett halála után Boros Csaba énekli a Republic slágereket.

A Republic 1990-ben alakult EMeRTon-díjas magyar rockegyüttes.1990. február 23-án alakult az együttes, a lemezborítóikon szereplő hal is átvitt értelemben ezt szimbolizálja. Az alapítók: Bódi László – Cipő, Tóth Zoltán, Bali Imre, Szilágyi “Bigyó” László és Boros Csaba. Az első közös daluk az Ahogy a halak című, amiben ugyan már megjelent a hal, de még nem ez volt a jel. Első lemezük felvételekor Kispesten, egy halászcsárda kerítésén láttak meg egy hasonló szimbólumot. A jelképpé váló halat végül Cipő rajzolta le. Csak később derült ki, hogy az együttes ráadásul a halak jegyében „született”.

A Republic könnyen értelmezhető, szókimondó és dallamos zenéjéről vált híressé. Nem sokkal megalakulásuk után megnyertek egy rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral). Egymást követték a díjak, elismerések, arany és platinalemezek. A többi már történelem, ahogy mondani szokás.

A Republic koncertje Temesváron mindannyiunk számára rendhagyó esemény. Egyrészt amiatt, mert a kommunista időszak előtt óta városunkban nem volt nagyobbszabású magyar koncert kint, a köztereken, másrészt pedig talán azt is elmondhatjuk, hogy a temesváriak körében az egyik legismertebb magyar együttesről van szó, amelynek dalai nélkül nem igazán volt magyar buli a városban, korosztálytól függetlenül.